Kannustamme kaikkia testaamaan oman diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi. Mukaan tutkimukseen voivat päästä 18–70-vuotiaat päijäthämäläiset, joilla on kohonnut riski sairastua, mutta ei kuitenkaan diabetesta. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino.

– Diabetesriskitesti on kohtuullisen luotettava tapa löytää ne yksilöt, joiden olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota elintapoihinsa, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

StopDia-tutkimukseen valitut voivat saada tukea elintapoihinsa. Osa tutkittavista saa käyttöönsä kännykkäsovelluksen. Osalle on tarjolla myös ryhmämuotoista ohjausta. Lisäksi tutkimuksen aikana osalla alueen työpaikoista ympäristöä pyritään muokkaamaan terveellisiä elintapoja tukevaksi.

– Yksilöllä on vastuu omista elintavoistaan, mutta ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat paljon siihen, miten ihminen pystyy tekemään terveellisiä valintoja, korostaa hankkeen päätutkija professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on aikamme kalleimpia kysymyksiä

Noin 30 prosenttia suomalaisista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos edes osalla sairastuminen saataisiin ehkäistyä, merkitsisi tämä suurta säästöä terveysmenoissa. Suomessa kuluu vuosittain arviolta miljardi euroa diabeteksen hoitoon. Tämän lisäksi kustannuksia aiheuttavat sairauspoissaolot ja varhaiset eläköitymiset.

Koska tyypin 2 diabetes on niin yleinen sairaus, unohtuu usein, kuinka vakava ja elämänlaatua heikentävä se pahimmillaan voi olla. Uhkaamassa ovat sydän- ja verisuonitaudit, munuaisten vajaatoiminta, amputaatiot ja näkökyvyn heikkeneminen.

Päijät-Hämeessä on jo tehty pitkäjänteistä työtä diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Perusterveydenhuollon yksikön ylilääkärin Risto Raivion mielestä diabetesriskin varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä pienilläkin terveyttä edistävillä toimilla voidaan vähentää sairastumisen riskiä.

– Hienoa, että Päijät-Häme on mukana StopDia-tutkimus- ja kehittämistyössä! Ota riski haltuun ja tule mukaan! Pysäytetään yhdessä tyypin 2 diabetes Päijät-Hämeessä, Raivio toivottaa.

StopDia on Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n kanssa.

Mukaan etsimään tutkittavia?

StopDia-tutkimushankkeeseen etsitään nyt tutkittavia Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelta. Hanketta toteuttamassa Päijät-Hämeessä on kuntien lisäksi järjestöjä, yrityksiä ja apteekkeja.

Haluaisiko sinun työpaikkasi tai järjestösi lähteä mukaan kutsumaan osallistujia tutkimukseen? Tilaa materiaaleja, esitteitä ja postereita, suoraan tilauslomakkeella

Lue lisää

Lue lisää hankkeesta

Seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa:

Hanke Twitterissä
Osallistu keskusteluun aihetunnisteella #stopdia

Hanke Facebookissa

Päivitetty: 20.3.2017