Keskiviikkona 15.3. tietoa glaukoomasta ja silmänpaineen mittausta Lahden kaupunginkirjastolla

Kansainvälistä glaukoomaviikkoa (www.wgweek.net) vietetään 12. – 18.3., jolloin muistutetaan salakavalasta silmäsairaudesta nimeltä glaukooma. Glaukooma eli silmänpainetauti on silmän näköhermoa vaurioittava sairaus, joka on yleensä alkuvaiheessa täysin oireeton. Sairaus kaventaa näkökenttää, mutta ilman hoitoa se voi johtaa jopa sokeutumiseen. Suomessa glaukoomaan vuoksi saa hoitoa noin 85 000 henkilöä, mutta on arvioitu, että vain puolet glaukoomaa sairastavista tietää sairastavansa glaukoomaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Silmäklinikka jalkautuu keskiviikkona 15.3.  klo 9-16 Lahden kaupunginkirjastolle jakamaan tietoa glaukoomasta. Paikalla on silmälääkäri ja silmähoitajia, ja tarjolla on tietoiskujen lisäksi silmänpaineen mittausta ja silmänpaineen ollessa koholla silmän tutkimista mikroskoopilla. Tutkimukset ovat maksuttomia.  Paikalla on myös Glaukoomayhdistys omine esittelypisteineen.

Silmäklinikalla 1000. suntti-implanttileikkaus glaukooman hoidoksi

Samana aamuna dosentti, ylilääkäri  Juha Välimäki tekee tuhannennen suntti-implantti eli ns. salaojaputkileikkauksensa. Leikkauksessa silmään asennetaan silikonimuovista valmistettu putki säiliöineen alentamaan silmänpainetta. Leikkausta käytetään silloin, kun glaukoomalääkkeillä ja silmän kammiokulman laserhoidolla ei ole saatu vaarallisen korkeata silmänpainetta laskemaan.

Leikkaushoidolla pyritään estämään uusien vaurioiden syntyminen ja taudin eteneminen. Päijät-Hämeen keskussairaalan silmäklinikalla tehdään vuosittain liki 70 suntti-implanttileikkausta, mikä on noin puolet koko Suomessa tehtävistä näistä leikkauksista. Silmäklikalla leikataan myös muualta Suomesta tulevia potilaita.

Päivitetty: 7.3.2017