– Tällaisiin logistisiin haasteisiin ei ole pystynyt varautumaan yksikään sairaanhoitopiiri Suomessa, ei Huoltovarmuuskeskus eikä varmasti mikään muukaan toimija koko maailmassa. Nyt ei ole syyllisten etsinnän aika, vaan pitää keskittyä tiiviisti ongelman ratkaisemiseen ja kansallisen ja alueellisen tilannekuvan muodostamiseen, sanoo hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola.

Erholan mukaan yhtymä on tehnyt kaikkensa suojavarusteiden saamiseksi: kotihoidon käyttöön on hankittu kankaisia kasvosuojaimia suoraan toimittajalta Latviasta, on käynnistetty yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa sekä selvitetty erilaisten vaihtoehtoisten suojatarvikkeiden soveltuvuutta terveydenhuoltoon. Myös päättäjien suuntaan on aktiivisesti viety viestiä väistämättä edessä olevasta suojainpulasta.

Hyvinvointiyhtymällä on tällä hetkellä noin kuukauden tarpeisiin suojavarusteita kuten kasvosuojaimia, kirurgisia maskeja, suojatakkeja ja visiirejä. Ennen koronaepidemiaa tarvikkeita oli varastossa reiluksi kolmeksi kuukaudeksi. Yhtymä on vähentänyt merkittävästi kiireetöntä vastaanotto- ja leikkaustoimintaa sekä hammashoitoa, jolla on erityisesti pyritty pienentämään suojavarusteiden kulutusta.

Yhtymä on lisäksi saanut pienen määrän tarvikkeita huoltovarmuusvarastoista, joista tarvikkeet jaellaan yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden kautta.

Yhtymällä ainutlaatuinen
näkymä koko sote-kenttään

Erhola muistuttaa, että Päijät-Hämeessä on monia alueita parempi mahdollisuus realistisen tilannekuvan muodostamiseen, koska alueen kunnat ovat siirtäneet sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun yhtymälle.

– Integroitu sote-kuntayhtymä on toimintamuotona osoittanut vahvuutensa tämänkin tilanteen hoidossa. Meillä on ainutlaatuinen näkymä siihen, mitä koko sotekentällä tapahtuu.

Hyvinvointiyhtymä on viime viikkoina tehnyt tiivistä yhteistyötä omistajakuntien kanssa. Esimerkiksi suojavarustetilanne on jatkuvasti kuntien tiedossa, ja ne ovat mukana kartoittamassa muun muassa paikallisia varastoja ja tuotantomahdollisuuksia.

– Yhteistyö Päijät-Hämeessä toimii erinomaisesti, ja yhtymän työvaliokunta kokoontuu aina tarvittaessa. Meillä on koko ajan yhteinen tilannekuva ja kyky toimia, sanoo hyvinvointiyhtymän työvaliokunnan puheenjohtaja, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Päivitetty: 8.4.2020