Kumppari-projektin koordinaatiosta vastaa Kauno ry, joka sai taidetta hoitolaitoksiin apurahana 10 000 € hyvinvointiyhtymän sosiaalipalvelujen taideproduktioihin. Puuveistospuiston toteutuksesta puolestaan vastaa Lahden Taiteilijaseura ry, joka sai rahastolta 5 000 € avustuksen.

Kumppari-projekti lisää taiteen saavutettavuutta ja osallistumisen mahdollisuuksia ihmisille, joiden on elämäntilanteestaan johtuen hankalaa tai mahdotonta tavoittaa yleisiä taide- ja kulttuuripalveluja. Ammattitaiteilijat ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vammaispalvelujen päiväaikaisen toiminnan taiteilijat ja asiakkaat luovat yhdessä kuvataiteen, esitystaiteen ja musiikin taideproduktioita.

Taideproduktiot kiertävät esityksinä, näyttelyinä, konsertteina ja tapahtumina asumispalveluja tarjoavissa yksiköissä. Asumispalveluja tuotetaan ikääntyneille, vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille eri puolilla Päijät-Hämettä.

Kumppari-projektin kokonaistoteutus mahdollistuu Kauno ry:n, Lahden kaupungin kulttuurikeskuksen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteistoiminnalla. Toimijat ovat aiemmin toteuttaneet Lahdessa Tukeva porras -kumppanuushankkeen ja tehneet yhteistyötä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Vuoksi -toiminnassa.

Kuva vammaispalvelujen päiväaikaisen toiminnan Vuoksi-projektin Esirippu Lippumme -työryhmän Rakkaudelle musikaalista talvella 2019. Kuvaaja: Antti Sepponen

Puuveistospuistolla terveysvaikutuksia

Päijät-Hämeen keskussairaalan viereen Kintterön luonnonsuojelualueelle hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki ovat yhteistyössä toteuttamassa terveysmetsää, jonka tarkoitus on edistää luonnossa liikkumisen terveysvaikutusten hyödyntämistä. Puuveistospuisto sijoittuu Kintterön terveysmetsän esteettömän puiston yhteyteen.

Heinäkuussa Lahden Taiteilijaseura koordinoi paikallisten ammattitaiteilijoiden workshopin, jossa tehdään paikan päällä puuveistoksia terveysmetsän sisääntulon tuntumaan Likolammen ympäristöön.

Puuveisto-workshopista toivotaan vuosittaista tapahtumaa, joka ylläpitää terveysmetsän sisäänkäyntiä elävänä ja muuttuvana sekä johdattaa ihmisiä taiteen keinoin kulkemaan myös syvemmälle metsään luonnonsuojelualueelle. Tavoitteena yhdistyksellä on myös paikallisen ympäristötaide- ja kesänäyttelyperinteen elvyttäminen.

Kun Päijät-Hämeen keskussairaalan uudisrakennushanke valmistuu, keskussairaalan pääovet avautuvat Kintterön terveysmetsän sisääntuloportin ja veistospuiston suuntaan. Veistospuisto on helposti sairaalan potilaiden ja omaisten käytettävissä.

Päivitetty: 9.5.2019