Päijät-Hämeen keskussairaalan pääsisäänkäynnin viereen rakennetaan kauan odotettua uudisrakennusta.  Ison rakennusprosessin koordinoiminen sairaalan kupeessa aiheuttaa monta ratkottavaa yksityiskohtaa. Sisäänkäyntejä ja kulkureittejä muutetaan ja joitain toimintoja siirretään.

Ja taidetta!

Taulut liikkuvat vielä kevyesti seinältä toiselle, mutta sairaalan käytäviltä löytyy myös astetta hevimpiä teoksia. Kuten vaikkapa päiväkirurgian aulatilaa hallinnut Liisa Ruusuvaaran 700 kiloinen ”Suunnattu kasvu”-veistos vuodelta 1972. Se on ottanut vastaan pronssisella hehkulla kaikki ”Päikin ovea” käyttävät tulijat. Itsenäisyyspäivän kieppeillä rakennustyömaa leviää niin, että silmäklinikan ja päiväkirurgian sisäänkäynti suljetaan ja isojen ikkunapintojen eteen rakennetaan suojaseinä. Tämän vuoksi myös veistos oli siirrettävä turvalliseen paikkaan.

Liisa Ruusuvaaran teos on saatu lahjoituksena Merita-säätiöltä. Muhkea, pronssin ja betonin värinen teos ei ole mikään helppo siirrettävä, mutta Merita-säätiön ammattilaiset saivat yllättävän ketterästi kuljetettua teoksen uuteen paikkaan kulman taakse. Siinä se ilahduttaa ohikulkijoita, kunnes rakennustyömaa valmistuu ja veistos löytää jälleen pysyvämmän paikan.

 

Teksti ja kuvat: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä /Sari Saaristo

Päivitetty: 20.11.2019