Päijät-Hämeessä kokeilu päättyy 31.10.2019, jonka jälkeen valinnanvapausasiakkailla on mahdollisuus saada terveyspalvelut entiseltä terveysasemaltaan, työterveyshuollosta tai omakustanteisesti yksityiseltä palveluntuottajalta.

Päijät-Hämeen kokeilun tilastoja ja tärkeitä päivämääriä

Tällä hetkellä valinnanvapauskokeilussa mukana olevia asiakkaita on Päijät-Hämeessä 4 353. Tämä on noin 4,8 prosenttia kokeilualueen väestöstä (91 000). Kokeilu on sisältänyt perustason sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut sekä niihin liittyvät laboratorio- ja kuvantamispalvelut.

Uusien asiakkaiden mahdollisuus ilmoittautua terveysasemien valinnanvapauskokeiluun päättyy 30.6.2019, jolloin valinta yksityisille palveluntuottajille sulkeutuu. Valinnanvapausasiakkaat voivat halutessaan valita oman julkisen terveysasemansa valintapalvelun kautta.

Valinnanvapausasiakkaat palaavat entiselle terveysasemalleen

Kokeilujen päättyminen tarkoittaa, että sen aikana yksityiselle vaihtaneet asiakkaat palaavat takaisin entiselle terveysasemalleen ja he voivat käyttää Päijät-Hämeen hyvinvoinkuntayhtymän tarjoamia palveluja. Jos valinnanvapausasiakas ei itse valitse julkista terveysasemaansa valintapalvelun avulla, hän palautuu automaattisesti entisen terveysasemansa terveyspalvelujen käyttäjäksi 31.10.2019 jälkeen.

Osalla asiakkaista on myös työterveyshuollon palveluita, joita he voivat käyttää entiseen tapaan. Valinnanvapausasiakkailla on myös mahdollisuus jatkaa itse maksavina asiakkaina yksityisellä palveluntuottajalla.

Kokeilujen tuloksia on arvioitu säännöllisesti

Valinnanvapauskokeilut on toteutettu nykyisen palvelusetelilain mukaisesti. Kokeilussa on yhdistetty erilaisia valinnanvapauden elementtejä.

Kokeiluilla on selvitetty valinnanvapauden vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Lisäksi on havainnoitu, miten yksityisen palvelutuotannon rooli ja palvelujen hinnoittelumallit vaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin.
Kokeilujen tuloksia on arvioitu säännöllisesti. Kokeilun päättymisen jälkeen julkaistaan yhteenveto kaikista kokemuksista ja opeista.

Tiivistettyä tietoa valinnanvapauskokeilusta Päijät-Hämeessä
Kerro minulle jotain hyvää – positiivisia yllätyksiä valinnanvapauskokeilusta
Valintoja palvelusetelillä – yhdenvertaisuus ja kokeilujen opit mielessä kohti tulevaa (kolumni 13.5.2019)
Sosiaali- ja terveyskeskus -kokeilun arviointiraportti (kärkihankekausi 2017–2018)
Palvelusetelikokeilun kaikki arviointiraportit

Päivitetty: 25.6.2019