Saatavuudessa esiintyy tällä hetkellä merkittäviä maakunnan sisäisiä eroja. Lahdessa saatavuus takkuilee, kun taas samalla yhtymän muilla terveysasemilla saatavuus on parempi.

Jonotietojen julkaiseminen aloitettiin Lahden terveysasemilta. Mittari löytyy yhtymän verkkosivuilta Lahden terveysasemien kohdalta. Seuraavassa vaiheessa tehdään linkit muiden terveysasemien potilastietojärjestelmiin.

Läpinäkyvyys ja asiakkaan osallistaminen koetaan merkittäväksi asiaksi saatavuuden kehittämisessä. Tämä on myös yhtymän hallituksen puheenjohtaja Francis McCarronin näkemys.

–  Tietojen on oltava kaikkien saatavilla, jotta prosessin kehittäminen todella olisi tehokasta. Tämä tarkoittaa, että henkilökunnalla on oltava entistä paremmat ja reaaliaikaisemmat työkalut pullonkaulojen selvittämiseen. Asiakkaalla on puolestaan oikeus tietää, missä mennään, ja tätä kautta samalla myönteisesti lisätä painetta toimintojen kehittämiseen, sanoo McCarron.

Hoidon tarve arvioidaan vielä puhelimitse

–  Valinnanvapaus tekee tuloaan. On selvää, että saatavuus on keskeinen menestystekijä, kun kilpaillaan entistä laajemmilla markkinoilla. Saatavuutemme on oltava vähintään samalla tasolla kuin kilpailijoidemme. Tulevaisuudessa palveluun on saatava liitetyksi sähköinen ajanvaraus. Teknisesti se olisi jo mahdollista, mutta vastaanottoaikojen niukkuuden vuoksi vielä toistaiseksi joudumme tekemään puhelimitse hoidon tarpeen arvioinnin ajanvarauksen yhteydessä, korostaa terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialajohtaja Kati Myllymäki.

Mittari on suunniteltu käyttäjäystävälliseksi ja sen visuaalinen ilme on helposti ymmärrettävä. Sitä myös kehitetään edelleen asiakkailta saadun palautteen avulla. Seuranta onnistuu kaikilla päätelaitteilla pöytäkoneista älypuhelimiin.

Palvelu kehitettiin yhteistyössä hämeenlinnalaisen sote-kehittämisyhtiö Flowmedikin kanssa. Flowmedikin kehitys- ja viestintäjohtaja Michael Rossing korostaa hyvinvointiyhtymän ketteryyttä ja avointa kehittämisasennetta digitalisaatiota kohtaan.

– Projekti eteni yllättävänkin vikkelästi, lopputuloksesta saamme kiittää koko työryhmää. Arvostan suuresti yhtymän rohkeutta tarttua härkää ihan oikeasti sarvista. Tämä on puheen sijaan todellista tekemistä. Mittari ja sen julkaiseminen on konkreettinen teko kohti parempaa ja asiakaslähtöisempää terveydenhuoltoa, sanoo Rossing.

Tahtotila ratkaisee

Vastaavia jonomittareita ei tällä hetkellä löydy julkisen sektorin kentältä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että niiden rakentaminen olisi rakettitiedettä. Kyse on ennen kaikkea tahtotilasta.

– Meillä on selkeä tahtotila uudistaa toimintaamme ja edistää digitalisaatiota. Kyseinen mittari on esimerkki siitä, että asioita voidaan tehdä kevyesti ketterällä toteutuksella. Jatkossa tulemme käyttämään enemmän uusia teknologioita sähköisten palveluiden kehityksessä. Asiakas on meille kaikki kaikessa, valottaa yhtymän palvelupäällikkö Joni Hammar.

eRaatiin kerätään parhaillaan jäseniä
Jonomittaria kehitetään edelleen. Asiakkaiden palautteet ovat tärkeä osa kehittämisprosessia. Alueen asukkailla on eRaati -palvelun myötä entistä reaaliaikaisempi mahdollisuus olla mukana yhteisen hyvinvoinnin kehittämisen polulla. eRaatiin kerätään jäseniä parhaillaan.

– eRaati-palvelu on helppokäyttöinen ja se toimii viestintäkanavana sekä asiakkaan että meidän suuntaan. Paraikaa eRaadissa asiakkaamme voivat kertoa, millaisia sähköisiä sote-palveluja he haluaisivat käyttää. Tavoitteemme on jonomittarin lailla lisätä läpinäkyvyyttä ja kehittää toimintaa asiakkaiden toiveiden pohjalta, kertoo hyvinvointiyhtymän viestintäjohtaja Sari Pauninsalo.

Kiireettömät lääkärivastaanottoajat Lahdessa löydät täältä:
https://www.phhyky.fi/fi/terveyspalvelut/terveysasemat/lahti/

eRaatiin pääset täältä:
eraati.fi/phhyky

Päivitetty: 22.5.2017