Lapsipotilas leikkauksessa

Päiki PörriäinenLapsen on ennen sairaalaan tuloa tärkeä tietää, miksi hän tulee sairaalaan ja mitä siellä tehdään. Kertokaa lapselle rehellisesti hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden tulevasta toimenpiteestä. Kotona lasta voi valmentaa kertomalla, että hän nukkuu toimenpiteen ajan. Kertokaa myös se, että esimerkiksi isä tai äiti on hänen kanssaan. Kouluikäiselle voi toimenpiteestä kertoa heti ja leikki-ikäiselle vasta pari päivää ennen toimenpidettä.

Ohjeita vanhemmille
  • Ilmoittautukaa kyseisenä aikana suoraan päiväkirurgian osastolla.
  • Arvioitu toimenpiteen alkamisaika on noin tuntia myöhemmin.
  • Jos lapsenne oletettu toimenpideaika muuttuu, soitamme teille edellisenä arkipäivänä.
  • Lapsella tulee olla saattaja koko päivän.
  • Heräämötilat ovat kaikille lapsille yhteiset. Toimenpidehuoneeseen ja heräämötiloihin pääsee vain yksi saattaja.
  • Valmistautukaa antamaan lapsen paino- ja pituustiedot sekä tiedot mahdollisista allergioista ja lääkityksistä. Paino- ja pituustiedot tarvitaan toimenpiteen valmisteluun ja lapsen nukutukseen.
  • Jos lapsenne on sairas toimenpidepäivän lähestyessä, ottakaa yhteys hoidonvaraajaan. Puhelinnumero on kutsukirjeessä.
  • Kuume, kova yskä tai muu tulehdussairaus on este nukutukselle.
  • Jos lapsella on käytössä jokin säännöllinen lääkitys, antakaa lääke aamulla pienen vesimäärän kanssa.
  • Ottakaa lääkkeet mukaan sairaalaan, myös tarvittaessa otettavat lääkkeet kuten astmalääkkeet.

Nukutuksessa tehtävän toimenpiteen vuoksi lapsen on ehdottomasti oltava syömättä ennen sairaalaan tuloa.

Alle 1-vuotias lapsi

Toimenpideaamuna lapsen tulee olla syömättä ja juomatta klo 02 alkaen. Kaksi tuntia ennen sairaalaan tuloa voi juoda 1dl vettä. On hyvä huomioida, että myös maito, rintamaito ja äidinmaidonvastikkeet ovat ruokaa.

Yli 1-vuotias lapsi

Toimenpideaamuna lapsen tulee olla syömättä ja juomatta klo 24 alkaen. Kaksi tuntia ennen sairaalaan tuloa voi juoda 1dl vettä. On hyvä huomioida, että myös maito on ruokaa.

Päivän kulku

Ilmoittautumisen jälkeen sairaanhoitaja ottaa teidät vastaan ja ohjaa eteenpäin. Lapselle laitetaan ”taikarasvat” kämmenselkiin laskimokanyylin laittoa varten. Tämä taikarasva puuduttaa pistoskohdan ihon ja helpottaa siten kanyylin laittoa. Kanyyli eli ”unikorkki” laitetaan neulan avulla toimenpidehuoneessa. Kanyyliin yhdistetään nestetiputus ja kanyylin kautta annetaan unilääkkeet.

Toimenpidelääkäri tutkii lapsen ennen toimenpidettä ja keskustelee vanhempien kanssa.

Toimenpide kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen lapsi siirtyy heräämöön. Heräämöön tullessa lapsi on vielä uninen. Lapselle annetaan ensin juotavaa ja myöhemmin, lapsen niin halutessa, kevyttä syötävää. Lapsen kipulääkityksestä huolehditaan.

Lapsi pääsee kotiin iltapäivällä, kun hän on toipunut nukutuksesta eli kun lapsi pystyy juomaan ja kävelemään.

Kotihoito-ohjeet

Kotihoito-ohjeet käydään läpi toimenpiteen jälkeen ja ne annetaan mukaan myös kirjallisena. Lapsen kotihoitoajalle kirjoitetaan tarvittaessa todistus.

Muuta huomioitavaa

Lapsi saattajineen voi tulla sairaalaan yleisellä kulkuneuvolla tai omalla autolla, mutta sairaalasta lähdettäessä tulee varautua taksimatkaan tai oman auton käyttöön. Omaa autoa käytettäessä suositellaan, että saattajan lisäksi kuljettajana on toinen henkilö. Sairaalasta saa tarvittaessa todistuksen paluumatkan matkakorvausta varten. Todistuksen kanssa voi hakea korvausta KELA:sta.

Varatkaa kotiin valmiiksi kipulääkettä esimerkiksi Panadolia ja/tai Buranaa. Lapselle tulee antaa kipulääkettä kotona kolmen vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

 

 

Sivu päivitetty: 21.3.2016