Äitiyspoliklinikka

Raskauttasi seurataan äitiyspoliklinikalla, mikäli sinulla on jokin perussairaus tai raskauden aikana on ilmennyt ongelmia. Saatat olla tulossa äitiyspoliklinikalle myös raskauden suunnittelua varten, mikäli sinulla on jokin yleissairaus, kuten diabetes.

Kaikille raskaana oleville tehdään äitiyspoliklinikalla valtioneuvoston asetuksen mukaiset sikiöseulontatutkimukset. Nämä tutkimukset ovat vapaaehtoisia.

Äitiyspoliklinikalla toimii lisäksi

Synnytyspelkopoliklinikka
HALSO- poliklinikka
Imetyspoliklinikka

Poliklinikalle tullaan neuvolalääkärin, terveydenhoitajan tai yksityislääkärin lähetteellä. Erikoislääkäri arvioi lähetteen perusteella hoidon tarpeellisuuden ja kiireellisyyden. Hätätapauksissa lähete ei ole tarpeen.

Poliklinikalla on käytössä nykyaikaiset ultraäänilaitteet. Tarvittaessa teemme yhteistyötä muiden erikoisalojen ja yliopistosairaaloiden kanssa.

Kun tulet vastaanotolle

Varaa vastaanotolle riittävästi aikaa, sillä poliklinikalla hoidetaan myös raskaana olevat päivystyspotilaat raskausviikosta 20 eteenpäin. Tämä voi joskus viivästyttää vastaanottoaikoja.
Muista ottaa neuvolakortti ja Kela-kortti mukaasi. Mikäli verensokeriarvosi tai verenpainelukemasi ovat seurannassa, ota mittausvihot mukaan.
Puoliso tai tukihenkilö voi olla mukana tutkimuksissa. Jotta tutkimustilanne olisi rauhallinen, lapset eivät voi tulla lääkärin tai kätilön vastaanottohuoneisiin.

Äkillinen hoidon tarve

Arkipäivinä päivystystapauksessa ota ensisijaisesti yhteyttä oman neuvolasi terveydenhoitajaan, joka arvioi hoidon tarpeen.

Ellet saa yhteyttä neuvolaan, ole yhteydessä äitiyspoliklinikalle, jos sinulla on
  • kuukautisvuodon tyyppistä veristä vuotoa raskausviikkojen 20 jälkeen
  • epätavallisen voimakas vatsakipu
  • kipeitä, jatkuvia ennenaikaisia supistuksia (ennen raskausviikkoa 37)
  • lapsivedenmeno tai sen epäily
  • sikiön liikkeet ovat vähentyneet
  • raskausmyrkytyksen oireet pahenevat (päänsärky, näköhäiriöt, voimakas rinnanaluskipu)
  • olet ollut tapaturmassa

Virka-ajan ulkopuolella voit kiireellisissä asioissa kysyä ohjeita synnytysosastolta.

  1. Päivitetty: -
Sivu päivitetty: 14.2.2020