Synnytyspelkopoliklinikka

Synnytys on naisen elämässä merkittävä tapahtuma. Raskauden aikana mielesi alkaa valmistautua tulevaan äitiyteen ja synnytykseen liittyvät asiat mietityttävät sinua. On luonnollista, että lähes kaikki raskaana olevat jännittävät synnytystä.

Joskus synnytyspelko voi tuntua niin hankalalta, että se häiritsee normaalia valmistautumista synnytykseen ja alkaa haitata arkielämää. Pelko voi varjostaa raskauden tuomaa iloa. Saatat pohtia, kuinka toimia synnytyksen aikana tai millainen kätilö sinua hoitaa. Synnytyskipu, ponnistusvaiheesta selviytyminen ja huoli vauvan hyvinvoinnista voi pelottaa.

Kerro pelostasi neuvolassa

Synnytykseen liittyvistä huolista voit rohkeasti jutella neuvolassa oman terveydenhoitajasi kanssa. Kerrottuasi synnytyspelostasi, terveydenhoitaja antaa sinulle synnytyspelkopoliklinikan esitietolomakkeen kotona täytettäväksi.

Seuraavalla neuvolakäynnillä hän keskustelee kanssasi lomakkeen kysymysten pohjalta. Usein pelkoa aiheuttavien asioiden sanominen ääneen ja ammattihenkilön antama tieto auttavat. Suurin osa synnytyspelkoisista pystyy tiedon ja tuen avulla valmistautumaan normaaliin synnytykseen. Tietoa synnytyksestä saat oman neuvolasi perhevalmennuksessa ja synnytyssairaalassa järjestettävällä valmennuskäynnillä.
Synnyttämään tullessa voit kertoa toiveistasi sinua hoitavalle kätilölle. Yhteinen tavoitteemme on, että synnytyksesi sujuu turvallisesti, saat myönteisen synnytyskokemuksen ja että sinä ja vauvasi voitte hyvin.

Milloin on tarvetta käydä keskustelemassa synnytyspelkopoliklinikalla?

Jos keskustelu terveydenhoitajan kanssa ei riittävästi lievennä pelkoasi, terveydenhoitaja voi tehdä lähetteen synnytyspelkopoliklinikalle. Lähete tehdään yleensä vasta keskiraskaudessa raskausviikkojen 20 jälkeen. Ota täytetty synnytyspelkopoliklinikan esitietolomake mukaasi käynnille.
Synnytyspelkopoliklinikalla pelkoa puretaan keskustellen synnytyspelkoon perehtyneen lääkärin tai kätilön kanssa.

Keskusteluissa

  • pohditaan epävarmuutta tuovia asioita
  • voidaan käydä läpi edellisiä synnytyksiä sekä niihin liittyviä kysymyksiä
  • saat tukea ja vinkkejä pelkosi hallintaan ja voit suunnata vapautuvan energiasi raskaudesta nauttimiseen ja äitiyteen valmistautumiseen
  • kirjataan potilastietojärjestelmään alustavat synnytystoiveesi
  • voidaan pohtia synnytystapaa, joka yleensä päätetään vasta loppuraskaudessa

Pelkoa on hyvä käsitellä, oli synnytystapa lopulta mikä tahansa. Halutessasi voit ottaa puolisosi tai kumppanisi mukaan käynnille.

Sivu päivitetty: 17.5.2021