Haluaisitko sinä ryhtyä äidinmaidon luovuttajaksi?

Äidinmaito on lapsen luonnollista ravintoa hänen ensimmäisinä elinkuukausinaan.Lähes jokainen äiti voi imettää lastaan. Joillakin äideillä maitoa erittyy yli oman vauvan tarpeen.

Keskosille, vastasyntyneille ja sairaille vauvoille äidinmaito on korvaamattoman hyvää ravintoa, koska se sisältää ravintoaineita vauvan tarpeisiin nähden sopivassa suhteessa ja hyvin imeytyvässä muodossa.

Kaikille äidinmaitoa tarvitseville vauvoille ei oman äidin maito riitä ja siksi tarvitaan luovutettua äidinmaitoa. Äidinmaitoa tarvitaan myös Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Luovutuksen voi aloittaa heti, kun ylimääräistä maitoa kertyy vähintään 2 dl päivässä ja viimeistään kahden kuukauden kuluessa synnytyksestä.

Luovutuksen esteitä:

  • tupakointi raskauden ensimmäisen kolmanneksen jälkeen
  • alkoholin käyttö
  • huumeiden käyttö
  • jatkuva lääkitys (myös hormonaalinen ehkäisy)
  • puolisoiden ulkopuoliset sukupuolisuhteet viimeisen 12 kk:n aikana
  • viimeisen 6 kk:n aikana tehty tatuointi tai limakalvolävistys

Ennen luovutuksen aloitusta käynti äidinmaitokeskuksessa, jolloin annetaan ohjeet ja samalla käynnillä otetaan laboratoriossa HIV- ja C-hepatiitti verinäytteet. Myös sähkökäyttöinen lypsypumppu on mahdollista saada lainaksi.

Äidinmaitoa kerätään omaan pakastimeen äidinmaitokeskuksesta annettuihin kertakäyttöpulloihin. Maidon toimittaminen keskussairaalan äidinmaitokeskukseen käy vaivattomasti Lahden ja Hollolan kuntakeskuksen alueella, sillä se voidaan noutaa kotoa maanantain ja torstain välillä 1-4 kertaa kuukaudessa, luovuttajan toiveiden mukaisesti. Muualla asuva äiti voi useimmiten toimittaa maidon terveyskeskuksen kautta taksilla. Maidon voi myös tuoda itse äidinmaitokeskukseen.

Tällä hetkellä maidosta maksetaan 20 € kilolta.

Äidinmaitokeskuksen hoitajalta saat lisätietoa kaikista äidinmaidon luovuttamiseen liittyvistä asioista soittamalla ma-to klo 9-13.30 p. 044 719 5655 tai 03 819 2655. Äidinmaitokeskus suljettu 1.4.2021.

Sivu päivitetty: 23.3.2021