Kivunlievitys

Synnytyssupistukset ovat kivuliaita, mutta kokemuksen voimakkuus on yksilöllistä. Siksi synnytyskivunlievitys valitaan yksilöllisesti. Valintaan vaikuttavat synnyttäjän terveys, toiveet, vauvan vointi sekä synnytyksen vaihe. Synnytyskipua lievitetään lääkkeettömillä ja lääkkeellisillä vaihtoehdoilla.

Kipua lievitetään yleensä aluksi hoidollisilla menetelmillä: liikkumalla, asennoilla, hieromisella, lämpimin jyväpussein, suihkulla, ammeessa. Erilaiset tuet, fysioterapiapallo, keinutuoli tai muu asento ovat usein makuulla oloa parempia. Aktiivisuus ja liike on synnytyksessä yleensä auttava ja edistävä tekijä synnytyksen ollessa hyvin käynnissä. Kotona ja sairaalassa alkuvaiheessa voi käyttää myös TENS-laitetta. Myös aqua-rakkulat ovat monille hyvä apu. Katso lisää Mitä voin itse tehdä kotona olona helpottamiseksi.

Synnytyksen edistyessä kivun määrä lisääntyy ja saatat haluta lääkkeellistä kivunlievitystä. Vaihtoehtoja on useita. Synnytyksen alkuvaiheessa sairaalassa kipulääkkeenä ovat yleensä pistoksena annettavat lääkkeet.

Synnytyksen käynnistyttyä paremmin avautumisen edetessä on ilokaasu hyvin tavanomainen kivunlievitys. Ilokaasua hengitetään jaksoittain, supistuksien aikana. Jos kaasu ei enää riitä, käytetään kivunlievityksessä erilaisia puudutuksia. Näistä selkäpuudutukset (epiduraali- ja spinaalipuudutus) ovat tehokkaimpia. Nämä puudutukset antaa anestesialääkäri. Kohdunkaulan ja pudendaalihermon puudutukset laittaa sairaalassamme gynekologi.

 

Sivu päivitetty: 18.3.2021