Mitä voin itse tehdä kotona oloni helpottamiseksi?

Synnytyssupistukset alkavat yleensä pikkuhiljaa voimistuen. Joskus myös kohdunkaulaa kypsyttävät, ennakoivat supistukset voivat tuntua kipeiltä, mutta ne eivät voimistu, vaan saattavat loppua muutaman tunnin kuluttua.  Kun raskautesi on ollut normaali ja raskausviikkoja yli 37, voit odottaa synnytyksen alkua kotona oloasi helpottaen.

Synnytyksen käynnistyminen on yksilöllistä. Ensisynnyttäjällä tarvitaan yleensä kuitenkin useita tunteja supistuksia pelkän kohdun kaulakanavan häviämiseen ennen kohdunsuun avautumista. Siksi avautumisvaiheen alkua kannattaa olla kotona, mikäli siellä pärjää. Alkuvaiheessa yöaikaan kannattaa yrittää vielä levätä supistusten välit.

Kun lepo ei enää onnistu, kotikonsteina voit käyttää omia rentoutumiskeinoja: liikkumista (pystyasento, heijaaminen), musiikkia jne. Kotona voi myös käydä lämpimässä suihkussa, suihkutella alavatsaa, lämmittää alavatsaa jyväpussilla tai puoliso voi hieroa alaselkää. Myös 1g:n parasetamolia voi ottaa halutessaan. Voit syödä ja juoda normaalisti kotona ollessasi. Yleensä kevyet ja helposti sulavat ruuat maistuvat parhaiten (mehut, mehukeitot, hedelmät).

Normaali, terve ensisynnyttäjä voi yleensä olla synnytyksen alkuvaiheen kotona niin kauan kun kivun kanssa pärjää ja vauvan liikkeet tuntuvat. Jos raskautesi kulku on ollut poikkeava, ota yhteyttä synnytyssaliin neuvoja varten. Kipu ja kivun kanssa pärjääminen ovat yksilöllisiä. Kun tuntuu, että tarvitset kätilön apua ja tehokkaampaa kivunlievitystä, olet tervetullut sairaalaamme ilman erillisiä puhelinsoittoja. Jos kaipaat neuvoa tai sinulla on kysyttävää, saat tietenkin soittaa.

Sivu päivitetty: 18.3.2021