Laboratoriotutkimuksiin valmistautuminen

Laboratorion näytteenottoon tarvitaan lähete. Näytteenottopisteissämme voi asioida myös yksityislääkärin lähetteellä.

Laboratorio toimii ensisijaisesti ajanvarauksella. Näyteastioiden noudot ja palautukset hoidetaan ilman ajanvarausta.

Monet näytteenottoa edeltävät tekijät vaikuttavat laboratoriotutkimusten tuloksiin. Sen vuoksi on tärkeää, että näytteenottoon valmistaudutaan ohjeiden mukaisesti. Näytteenottoon valmistautumisesta annetaan ohjeet omasta hoitoyksiköstä. Näytteenottajalle on hyvä ilmoittaa, jos on joutunut poikkeamaan ohjeista.

Paasto

Jos laboratoriotutkimukset vaativat 12 tunnin paaston, on oltava syömättä ja juomatta 12 (enintään 15) tuntia ennen suunniteltua näytteenottoaikaa. Aamulla voi juoda 1 – 2 dl vettä ennen näytteenottoa.

Jos on määrätty laboratoriotutkimuksia, jotka eivät edellytä ravinnotta oloa, on mahdollista nauttia kevyt aamiainen. Tällöin ruokailusta tulisi olla kulunut vähintään 3 tuntia.

Kahvi, tee, tupakka

Kahvin ja teen juomista sekä tupakointia on syytä välttää näytteenottoaamuna.

Alkoholi

Alkoholia ei saa juoda edeltävänä päivänä eikä näytteenottoaamuna.

Lääkkeet

Lääkkeiden otossa on hyvä noudattaa lääkärin antamia ohjeita. Lääkeaineen pitoisuusmäärityksissä verinäyte otetaan yleensä ennen seuraavaa lääkeannosta. Näytteenottoaamuna on hyvä välttää myös luontaistuotteita ja vitamiineja, koska ne voivat vaikuttaa laboratoriotutkimusten tuloksiin.

Insuliini

Insuliinia käyttävät voivat pistää insuliiniannoksensa ja syödä kevyen aamupalan.

Liikunta

Tutkimusaamuna on vältettävä hikoilua aiheuttavaa liikkumista. Ennen näytteenottoa on hyvä istua vähintään 15 minuuttia verenkierron ja hengityksen tasaamiseksi.

Virtsa- ja ulostenäytteet

Luotettava tulos saadaan toimimalla laboratorion laatimien virtsa- ja ulostenäytteen anto-ohjeiden mukaan. Virtsanäytteen voi antaa laboratoriossa tai kotona. Ulostenäyte annetaan aina kotona. Kotona annettava virtsa- tai ulostenäyte voidaan antaa ainoastaan laboratoriosta tai hoitoyksiköstä saatuun näyteastiaan.

Tutkimusvastaukset

Tulokset tehdyistä tutkimuksista siirtyvät tietojärjestelmästä suoraan niitä pyytäneille lääkäreille. Tutkimustuloksia voi tiedustella hoitoyksiköstä.

Yksityislääkärin lähetteellä otettujen laboratoriotutkimusten vastaukset ja lasku lähetetään asiakkaalle kotiin, ellei hän halua noutaa niitä itse laboratoriotoimipaikasta.

Sivu päivitetty: 18.10.2016