PIILOSOKERI

NÄKYMÄTÖN RISKI

Piilosokeriksi kutsutaan elintarvikkeiden sisältämää sokeria, jota usein syödään tiedostamatta runsaastikin. Piilosokeri aiheuttaa hampaiden reikiintymistä yhtä lailla kuin näkyväkin sokeri.

Yleisimmät sokerit ovat glukoosi, fruktoosi, laktoosi, maltoosi ja sakkaroosi.

Oheisessa taulukossa on lueteltu yleisimpien tuotteiden keskimääräisiä sokeripitoisuuksia sekä ruoka-aineiden sakkaroosimäärinä että sokereiden yhteismäärinä.  Sakkaroosin eli tavallisen sokerin määrät on muutettu sokeripaloiksi (2,6 g).

ruoka-aine sakkaroo-
sia/100g
sokeri-
paloina
sokereita
yht./100g
aamiaismuro
keskiarvo, sokeroitu
12,0g 4,6 14,4g
appelsiini, kuorittu 3,6g 1,4 8,9g
appelsiinimarmeladi 51,2g 19,7 53,2g
appelsiinitäysmehu 4,0g 1,5 10,0g
banaani, kuorittu 6,4g 2,5 13,5g
hedelmähillo 28,2g 10,8 32,3g
jäätelöpuikko
kerma, suklaakuorrute
21,9g 8,4 27,0g
karamellit 37,4g 14,4 53,5g
kasvirasvajäätelö 10,0g 3,8 16,1g
keksi, keskiarvo 14,4g 5,5 19,6g
kermajäätelö 12,0g 4,6 17,3g
makeat virvoitusjuomat 9,1g 3,5 9,1g
marja-/hedelmäjogurtti
rasvaa 2%
12,0g 4,6 15,1g
marmeladi, marjoista 19,0g 7,3 46,6g
mysli, keskiarvo 11,4g 4,4 17,5g
marja-/hedelmäjogurtti
rasvaton, keskiarvo
5,3g 2 14,2g
omena
kotimainen, kuorittu
2,8g 1.1 8,2g
sekamehu
laimennettu, sokeroitu
8,6g 3,3 13,9g
sinappi 7,6g 2,9 14,1g
suklaa, keskiarvo 42,3g 16.3 50,9g
tomaattiketsuppi 11,1g 4.3 19,2g
täytekeksi, keskiarvo 22,1g 8,5 25,3g

Lähde: Kansanterveyslaitos, ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 4. Helsinki 2004.

Sivu päivitetty: 12.6.2017