Miksi erikoistua neurologiaan ? – yksinkertaisesti koska neurologia on kaikista erikoisaloista mielenkiintoisin!

Neurologia on dynaamisesti muuttuva ala, jolla jokaiselle löytyy innostava työsarka.

Jos olet kiinnostunut akuuttilääketieteestä, stroke-neurologia on juuri Sinua varten. Uusia hoitomuotoja kehitetään liuotushoidon lisäksi ehkäisemään vakavaa vammautumista, kuten trombektomiatoimenpiteet, joista on tullut jo osa käypää hoitoa.

Jos sähkötoiminta kiinnostaa, niin epileptologia on Sinua varten. Epilepsian hoidossa DBS ja vagus-stimulaatio ovat uutta hoitovalikoimassa epilepsiakirurgian jo vakiinutettua asemansa. Uusia lääkehoitoja on tullut käyttöömme ja lääketutkimusta tehdään paljon. Epilepsiahoitaja on oleellinen osa näiden potilaiden hoidossa ja ohjauksessa.

Liikehäiriöneurologia käsittää esimerkiksi erilaisia dystoniasairauksia, joista osaa hoidetaan botuliinilla ja osalle saadaan apua DBS-hoidosta, hoidon lisäksi taustalta löytyy mielenkiintoisia geneettisiä ongelmia.

Neuromuskulaarisairaudet ovat oma ryhmänsä lihassairauksia, neuropatioita sekä hermo-lihas liitoksen sairauksia, joiden erotusdiagnostiikka on kiehtovaa.

Neuroimmunologisista sairauksista yleisin on MS-tauti, jonka hoidossa on edistytty jättiharppauksin uusien biologisten lääkkeiden kehityksen myötä. Myös neurosarkoidoosi ja Myastenia gravis kuuluvat tähän ryhmään muiden harvinaisten sairauksien rinnalla.

Muistisairaudet ovat oma ryhmänsä ja teemme pkl:lla tiivistä yhteistyötä muistisairaanhoitajan kanssa. Liquor-diagnostiikka ja kuvantamistutkimukset ovat apuna neuropsykologisen tutkimuksen lisäksi diagnosia tehdessä.

Kuntoutus kuuluu olennaisena osana toimintakykyä vaurioittavien sairauksien hoitoon diagnostisen prosessin ja lääkehoidon rinnalla. Tähän saamme apua toimintaterapeutilta, neuropsykologilta, puheterapeutilta ja fysioterapeutilta joiden kanssa voimme yhdessä laati kuntoutussuunnitelman ja sosiaalityötekijä auttaa läpi lausuntoviidakon.

Tutkimusta ja salapoliisin työtä

Neurologian alalla tutkimustyötä tehdään runsaasti, joten jos haaveilet tutkijan urasta, neurologia on tässäkin mielessä oiva valinta.

Diagnostiikka on monesti neurologian alalla melkoista salapoliisityötä, mutta neurologiassa viehätys piilee johdonmukaisuudessa. Jos olet kiinnostunut ratkaisemaan arvoituksia, neurologia on juuri sinulle oikea erikoisala!

Neurologia on siis laaja-alainen erikoisala, jossa voidaan kuitenkin katsoa potilaita hyvin kokonaisvaltaisesti diagnostiikan alkuvaiheista hoidon ohella kuntoutukseen ja joskus saattohoitovaiheeseen asti. Potilaita löytyy nuorista koululaisista aina geriatrisiin ikiliikkujiin asti.

Valmistuttuasi voit sijoittua moneen erilaiseen työympäristöön, esimerkiksi akuuttilääketieteen alalle, vuodeosastotyöhön tai neurologian poliklinikalle, yksityissektorille, kuntoutuksen saralle ja myös työterveyshuollossa riittää työsarkaa neurologille ja tietysti osa meistä jää tutkimustyön piiriin.

Tervetuloa siis erikoistumaan neurologialle – varaa paikkasi jonoon jo hyvissä ajoin!

Meillä on kolme erikoistuvan lääkärin toimea ja sijaisuuksiakin löytyy.

Jos kiinnostuit, ota yhteyttä!
Yl Liisa Luostarinen
liisa.luostarinen@phhyky.fi

Keskeinen sijainti ja hyvät kulkuyhteydet

Lahti sijaitsee keskeisellä paikalla, Helsingistä on matkaa noin 100km ja Tampereelta 120km. Pääkaupunkiseudulta kulkeville lääkäreille sairaala on järjestänyt taksikyydin juna-asemalta sairaalalle pientä omavastuuta vastaan. Sairaalalla on myös vuokrattavana remontoituja ja kalustettuja asuntoja sairaalan vieressä.

Kaupunkikulttuuria järven rannalla ja radan varrella

Lahti on oikea kaupunki, jossa voit nauttia kaupunkikulttuurista ja elämästä ilman ruuhkia ja pitkiä välimatkoja. Jos pitkät työmatkat tökkivät, niin miksi et muuttaisi tänne? Täällä on ylivoimaiset mahdollisuudet aktiivisen vapaa-ajan viettämiseen, harrastuksen ja työn yhdistämiseen ja laadukkaaseen leppoisteluun.

Tutustu Lahden seutuun Lahti Regionin sivuilla www.lahtiregion.fi.

Sivu päivitetty: 18.6.2020