hammaslääkäri helenaPikainen käynti Iitissä vaihtui lähes neljäänkymmeneen vuoteen

Kun nuori, vastavalmistunut hammaslääkäri Helena Löfgren vuonna 1974 otti vastaan pestin Iitin hammashoitolassa, hän oli vakaasti päättänyt viipyä pikkupitäjässä korkeintaan kaksi vuotta. Sen jälkeen olisi aika karistaa Kausalan pölyt kannoiltaan ja siirtyä suureen kaupunkiin.

Toimenkuva ja työ on entisensä

– Ensimmäiset vuodet Iitissä vierähtivät nopeasti. Hammaslääkärinä valistin asiakkaita ajan hengen mukaisesti erityisesti ennaltaehkäisevästä hampaiden hoidosta. Toki pienessä kunnassa hammaslääketieteen lähes kaikki toimenpiteet hoidettiin samojen seinien sisällä. Työnkuva oli monipuolinen, eikä se oikeastaan ole juurikaan muuttunut tähän päivään tultaessa.

– 70-luvulla tarkistuksia ja tarvittaessa toimenpiteitäkin tehtiin 3-vuotiaista lapsista alkaen. Nykypäivänä kuitenkin menetelmät ja kivunhoito ovat edistyneet siinä määrin, että urani alkuaikoina yleisesti käytössä olleet otteet eivät taitaisi tulla enää kuuloonkaan. Jos hampaat tuolloin kaipasivat hoitoa, sitä myös annettiin – huolimatta siitä, kuinka mieluista hoito asiakkaan mielestä oli. Ei ihme, että osa tuon ajan lapsipotilaista kärsii yhä hammaslääkäripelosta.

Erinomainen työyhteisö

Iitin hammashoitolassa on Löfgren-Mikkolan mukaan vuosien varrella ollut aina hyvä ilmapiiri ja vain vähän vaihtuvuutta työntekijöissä. – Meillä on ihan erinomainen työyhteisö, jonka tällä hetkellä muodostavat kolme hammaslääkäriä, neljä hoitajaa ja yksi suuhygienisti. Hammashoitajat kiertävät ja hammaslääkärinä saan tehdä yhteistyötä kaikkien hoitolan ammattilaisten kanssa. Päivästä toiseen on kiva tulla töihin. Sairauspoissaolojakin on todella vähän, kertoohan sekin omaa kieltään työn viihtyvyydestä, Helena summaa.

Organisaatiossa on tapahtunut monenlaisia muutoksia, tiloja on remontoitu ja välineitä uudistettu. Löfgren-Mikkola toimi Iitin hammashoitolan vastaavana hammaslääkärinä vuosina 1991-2006, aina Päijät-Hämeen kuntayhtymän perustamiseen saakka.

– Kaikkiin muutoksiin ja haasteisiin olemme suhtautuneet yhdessä positiivisesti, eikä mitään ylitsepääsemätöntä ole tullut vastaan missään kohtaa. Viimeisin isompi ponnistus sattui kohdalle, kun olimme Kauppakadun hoitolan remonttia paossa terveyskeskuksessa. Toiminta pyöri normaalisti, vaikka olimmekin evakossa.

Mukava ja monipuolinen työ

– Hammaslääkärin työ ei sinänsä ole muuttunut vuosien mittaan, hampaita on aina hoidettu samaan tapaan. Iitissä asiakas ei joudu kauan jonottamaan pääsyä hammaslääkäriin. Päivystyspotilaita hoidetaan tarpeen mukaan, mutta myös pitkäaikaisia hoitosuhteita on syntynyt.

Asiakkaina Iitin hammashoitolassa on sekä lapsia, työikäisiä että varttuneita kuntalaisia. – Teemme täällä tarkastuksia, hampaiden poistoja, paikkauksia, proteeseja ja oikomishoitoja. Vaativissa tapauksissa voimme konsultoida tai ohjata asiakkaan Nastolan hammashoitolaan. Työ on monipuolista ja antoisaa.

Ei kiire minnekään

Muutaman Kausalan vuoden jälkeen Löfgren-Mikkolan piti siis vaihtaa maisemaa. – Tuntuu aika kliseiseltä, mutta pian huomasin, että Iitissä oli kaikki, mitä tarvitsen. Täällä oli ihan hyvä olla, Helena perustelee jäämistään. Kun vielä elämänkumppani, tuleva aviomies ja lasten isä oli löytynyt, ei ollut sittenkään tarvetta lähteä minnekään. Vieläkin kyllä huvittaa ajatus, että ruotsinkielisen perheen Kuusankoskelta lähtöisin ollut tytär palasi suurista puheista huolimatta lähes juurilleen, vielä pienempään kylään.

Nyt, parivuosikymmentä viisaampana Helena Löfgren-Mikkola tekee edelleen työtään motivoituneena ja hyvällä mielellä. Osa-aikaeläkeläisenä aikaa riittää myös harrastuksille ja pikapuoliin kokonaan eläkkeelle jäävä hammaslääkäri ei usko, että tekemisen puutetta tulee oloneuvoksen päivissä olemaan.

– Parasta Kausalassa ovat harrastusmahdollisuudet, Helena innostuu. Iitti Golfin täyspitkä kenttä sekä mainiot ulkoilureitit kesällä ja talvella saavat intohimoinen golfaajan kehumaan kotipitäjäänsä. – Liikuntahalli ja urheilukenttä vastaavat monen kuntoilijan tarpeeseen, lisäksi Kausalassa toimii useita yhdistyksiä sekä kansalaisopisto, mitkä järjestävät kerhoja ja monenlaista aktiviteettia. Ja jos suurempia ympyröitä kaipaa, tästä on erinomaiset yhteydet isoihin kaupunkeihin, Helsinkiin pääsee puolessatoista tunnissa, Löfgren-Mikkola luettelee.

 

Tutustu lääkäreiden työhön yhtymässä ja katso avoimet työpaikat tästä!
Sivu päivitetty: 30.8.2019