Ambulanssikokemus hyödyttää Mattia ICT-asiantuntijan työssä

​​Matti Sileniuksen työssä yhdistyivät aikaisemmin hektinen ensihoitajan työ ambulanssissa ja kehittämistä ja ongelmanratkaisukykyä vaativa työ ICT-asiantuntijana. Hän työskenteli puolet työpäivistä hälytystehtävissä ambulanssissa ja puolet toimistolla. Kokemusta ambulanssissa työskentelystä kertyi yhteensä noin kuusi vuotta.

–​ Kun menin ambulanssiin, pääsin hyvin vaihtelevaan työympäristöön. Koskaan en tiennyt, mitä kentällä kohtaan. Voi olla, että olin ensin synnytyksessä mukana, minkä jälkeen seuraava tehtävä olikin tuloksettomasti päättyvä elvytys. Tunteiden osalta voitiin mennä äärilaidasta toiseen.

Matti oli aluksi ensihoidon ICT-asiantuntijana puolipäiväisesti, ja siirtyi tämän vuoden toukokuussa vastaamaan koko Akuutti24:n ICT-haasteista ja Virve-radioista. Virve-radio on viranomaisten häiriösuojatussa radioverkossa toimiva päätelaite, jonka avulla voidaan viestiä turvallisesti.

Nykyisin Matti vastaa ensihoidon yksikön tietokoneista, joita käytetään pääsääntöisesti ambulansseissa. Hän antaa tietoteknistä tukea kentällä oleviin ambulansseihin toimistolta käsin, kun ennen hän saattoi ratkoa niitä myös paikan päällä työvuorossa ambulanssissa.

–​ Ambulanssissa työskentely oli hektistä. En voi kylläkään sanoa, että pääsisin rauhoittumaan toimistohommissakaan. Tietokoneet ovat aina kiinnostaneet, ja niiden kanssa pystyn haastamaan itseäni. Meillä on spesiaali laite- ja ohjelmistokanta, joita ei ole käytössä muualla yhtymässä, Matti kertoo.

Kokemuksesta ambulanssissa on hyötyä siinä, että Matti ymmärtää kentän tarpeet ja mitä hoitajat toivovat koneiden käytöltä.

–​ Ymmärrän sekä hoitajien että “nörttien” kieltä, Matti nauraa.

ICT-asiantuntijan työhön sisältyy paljon kehittämistä. Matti pohtii uusia koneratkaisuja, suunnittelee uusiin ensihoitoyksiköihin laitteistoja, etsii vikoja ohjelmistoista ja välittää tietoja vioista ohjelmistotoimittajille. Tietokoneiden asennukset ja testaukset uusissa autoissa kuuluvat myös hänen työsarkaansa. Laitteistoista huolehtivan Fujitsun ja sovelluksista ja palvelinpuolen asioista huolehtivan 2M-IT:n kanssa Matti usein yhteistyössä ratkoo ongelmia tai kehittää sekä testaa uusia ratkaisuja. Esimerkiksi yhteyksien, karttapäivitysten ja navigointiohjelmien sekä niiden datan kulkeminen Päijät-Soten omiin järjestelmiin ja hätäkeskuksen suuntaan vaativat päivittämistä ja testaamista säännöllisesti.

Matti Sileniuksen työssä yhdistyivät ennen ensihoitajan ja ICT-asiantuntijan työt kunnes toukokuussa 2021 hän siirtyi kokopäiväisesti ICT-haasteiden pariin. Kuvan Matista työssään nappasi työkaveri Joonas Survonen.

Metsässä liikkuminen, kuvaaminen ja kotona rentoutuminen toimivat vastapainona työlle

Vaativasta työstä ja aikoinaan samaan aikaan opiskelusta palautuminen ei ole koskaan tuottanut ongelmia, vaan omalla asenteellaan Matti kytkee ajatuksensa oikeaan asentoon työ- ja vapaa-ajanroolien välillä.

–​ Ajatusmaailmani on sellainen, että kun lähden töistä, niin pudotan työhanskat käsistä. Toki poikkeustilanteissa joustetaan. Vapaailtoina olen suostunut joskus antamaan kollegoille konsultaatioapua kriittisiin juttuihin, mutta pidän kiinni siitä, että työasiat hoituvat työpuhelimen kautta. Koiran kanssa metsän hiljaisuudessa liikkuminen tai kotona rentoutuminen toimivat tehokkaina työstä palautumisen keinoina kiireisen työputken jälkeen. Ambulanssissa työskennellessä myös raskaiden keikkojen jälkipuinnit siihen koulutetun ryhmän vetämänä olivat paikallaan. Saimme purettua tapahtuneen läpi heti keskustelemalla, mikäli tarvetta tuli, Matti kertoo.

Vapaa-ajallaan Matin luova puoli tulee esille valokuvaamisen ja videokuvaamisen parissa. Työpaikalla luovuus ja kyky ikuistaa hetkiä näyttäviksi toteutuksiksi on huomattu, ja Matti onkin kuvannut paljon erilaisia videoita ja kuvia oman ja muiden tiimien työhön liittyen. Viimeisimpänä Matti on kuvannut osan korona-arjesta selviämistä käsittelevän Puheenaiheena-juttusarjamme kuvista.

Työssä viihtymisen ja työmotivaation ylläpitäjänä Matti mainitsee tärkeimmässä roolissa työtoverit. Ilman hyvää työyhteisöä työ olisi paljon raskaampaa. Ensihoidon tiimissä ja työparien kanssa hauskoja hetkiä piisasi, ja nauruttomat työpäivät olivat harvassa. Luottamussuhde työkavereihin syntyi pitkissä työrupeamissa, ja vuosien mittaan työtovereista muodostui verkostoja myös vapaa-ajalle.

Nykyisin Matti palvelee myös entisiä ensihoidon tiimin työtovereitaan ylläpitäen ja kehittäen tietoteknisiä työkaluja, jotka auttavat hoitotyössä. On tärkeää, että tietää mitä varten työtä tehdään ja tuntee tilanteet kentällä.

Sivu päivitetty: 21.7.2021