Hyvinvointiyhtymän hallitus käsitteli eilen uusia sote-palvelumuotoja ja organisaation toimintatapamuutoksia. Hallitus kävi myös lähetekeskustelun siitä, miten päijäthämäläiset vanhukset voivat jatkossa mahdollisimman pitkään asua omassa kodissaan ilman pitkiä sairaalassa vietettyjä vuodeosastojaksoja.

Uusia sote-palvelumuotoja on mietitty niin kutsutuissa kärkihanketyöryhmissä, joissa ovat olleet edustettuina Päijät-Hämeen sote-asiantuntijat. Uudenlaisia palveluja tarvitaan, jotta alueen asukkaat pääsevät mahdollisimman nopeasti esimerkiksi lääkäriin tai mielenterveyspalveluiden piiriin. Digitaaliset palvelut ovat aiempaa tärkeämpiä kaikenikäisten palveluja uudistettaessa.

Ennaltaehkäisyyn satsataan

Ennaltaehkäiseviin palveluihin satsataan hyvinvointiyhtymässä, sillä niillä voidaan saada suurin vaikuttavuus. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa lähtökohtana on se, että asiakkaat ohjataan juuri heille oikeaan palveluun mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näin vältytään kalliimmilta hoidoilta.

Hallitus painotti, että ennen kuin vanhusten vuodeosastojen toimintaa muutetaan nykyisestä, varmistetaan se, että kotihoito, kotisairaanhoito ja kuntoutus ovat asiakkaiden käytettävissä eri puolilla maakuntaa.

Hallitus tekee varsinaisen päätöksen vanhuspalvelujen osalta seuraavassa kokouksessaan ensi maanantaina.

Hallituksen päättämillä linjauksilla arvioidaan saatavan yhteensä noin 10 miljoonan säästöt tulevana vuonna.

 

Päivitetty: 5.6.2017