Valinnanvapauskokeiluja on käynnissä kymmenessä eri maakunnassa. Päijät-Hämeessä valinnanvapautta kokeillaan palveluseteliä hyödyntäen perustason sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Päijät-Hämeen kokeilussa asiakas saa valita yleislääkärin ja sairaanhoitajan palvelut julkisen palveluntuottajan sijasta myös yksityiseltä palveluntuottajalta. Valinnanvapauskokeiluun kuuluvat sairaanhoitajan ja yleislääkärin vastaanottopalvelut, sairauksien ja oireiden tutkimus ja hoito sekä niihin liittyvät perusterveydenhuollon laboratorio- ja kuvantamispalvelut.

Päijät-Hämeen kokeilussa asiakas saa valita yleislääkärin ja sairaanhoitajan palvelut julkisen palveluntuottajan sijasta myös yksityiseltä palveluntuottajalta.

Palvelut, jotka eivät kuulu kokeiluun, asiakas saa entiseen tapaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Asiakkaana voi olla kerrallaan vain yhdellä palveluntuottajalla. Palveluntuottajaa voi halutessaan vaihtaa uudestaan kuuden kuukauden jakson jälkeen.

Kokeilun aikana palveluista maksetaan sama asiakasmaksu sekä julkisella että yksityisellä puolella. Asiakasmaksun laskuttaa aina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä. Yksityiset palveluntuottajat eivät peri asiakkailta maksua kokeiluun sisältyvistä palveluista.

Kokeilussa mukana olevat kunnat ovat tämän vuoden tapaan Asikkala, Hollola, Iitti, Kärkölä, Padasjoki ja Lahti. Lahdessa kokeilu ei koske koko kuntaa vaan yksittäisten terveysasemien asiakkaita. Näitä terveysasemia ovat Nastolan terveysasema, Itäinen lähiklinikka (Ahtialan terveysasema) ja pääterveysasema. Valinnanvapauskokeilu käynnistyi toukokuun alussa, ja kokeiluun on ilmoittautunut tähän mennessä noin 3 500 asiakasta.

Asiakas voi valita palveluntuottajan sähköisesti osoitteessa: www.phhyky.fi/valinnanvapauskokeilu. Sivustolla on lisätietoa kokeilusta, vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin sekä tietoja kokeilussa mukana olevista palveluntuottajista. Lisäksi sivustolla on mahdollista antaa palautetta kokeilusta ja palveluntuottajista.

Valinnan tekemiseen sähköisesti tarvitaan pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Valinnan voi tehdä myös asioidessaan omalla terveysasemalla tai valitsemallaan palveluntuottajalla, ja henkilökunta avustaa tarvittaessa.

Kokeiluun liittyviä asioita voi kysyä myös numerosta 044 482 0250 arkisin klo 9–10 ja klo 13–14 tai täyttämällä sivustolta löytyvän sähköisen palautelomakkeen. Terveyteen ja sairauksien hoitoon liittyvissä kysymyksissä kehotamme asiakkaita ottamaan yhteyttä suoraan valitsemaansa palveluntuottajaan.

STM:n tiedote valinnavapauskokeilun jatkumisesta

Päivitetty: 10.10.2018