Tutkimuksessa on todettu, että monin paikoin veden laatu on heikkoa ja voi aiheuttaa jopa sairastumisia. Myös kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa säännöllisesti.

Käytätkö kanisterissa tai säiliössä kuljetettua vettä juomiseen mökillä, elintarviketoiminnassa, veneessä tai jossain muualla? Veden laatu on helppo pitää hyvänä, kun noudatat seuraavia ohjeita.

Ammattimaisessa elintarviketoiminnassa säiliön vesi tulee vaihtaa päivittäin tuoreeseen ja ottaa vesi puhtaasta hanasta. Vesi pitää säilyttää mahdollisimman viileässä paikassa. Säiliö kannattaa huuhdella ennen uudelleen täyttöä.

Työpäivän lopuksi kanisterit tulee tyhjentää sekä puhdistaa harjaamalla saippualla sisä- ja ulkopuolelta. Samalla tulee harjata hana, tiivisteet ja kulmat. Kanisteri jätetään kuivumaan puhtaaseen paikkaan.

Toimintakauden alussa tulee tarkistaa vesipisteiden, hanojen, tiivisteiden, suuttimien, kanisterien ja säiliöiden kunto. Mahdollinen kiinteä säiliö tulee purkaa, pestä ja desinfioida. Irralliset kanisterit ja säiliöt on desinfioitava muutaman kerran vuodessa.

Yksityisessä käytössä, esimerkiksi mökillä tai veneessä, säiliön tai kanisterin vettä voi säilyttää vähintään useita päiviä, etenkin jos vesi säilytetään kylmälaitteessa ja pimeässä. Myös omassa käytössä oleva kanisteri ja säiliö tulee puhdistaa säännöllisesti sisä- ja ulkopuolelta. Mahdolliset hanat ja muut vesilaitteiden osat puhdistetaan myös. Huuhteluiden jälkeen säiliö kannattaa jättää kuivumaan puhtaaseen paikkaan.

Kesä on hyvää aikaa tutkituttaa kaivoveden laatu

Jos kaivovettä ei ole tutkittu pitkään aikaan tai kaivo on uusi, ja käytät sitä juomiseen tai ruoan valmistukseen, on aika tutkituttaa veden laatu. Tutkinta on tarpeen erityisesti silloin, kun epäilet veden laatua hajun, maun tai värin perusteella.

Rengas- ja porakaivon mikrobiologinen veden laatu on suositeltavaa tutkia kerran kolmessa vuodessa ja kemiallisen laadun osalta kerran 5-10 vuoden aikana.

Kaivoveden laatu kannattaa tutkituttaa laboratoriossa, joka on hyväksytty talousvesitutkimuksiin. Näytteitä voi toimittaa itse laboratorioihin, joiden yhteystietoja löytyy sivuiltamme.
Kysy lisätietoja terveydensuojelusta: terveysvalvonta@phhyky.fi

Lisätietoa kaivovedestä hyvinvointiyhtymän sivuilta

Päivitetty: 7.6.2019