Voit selvittää riskisi sairastua tyypin 2 diabetekseen parissa minuutissa sivulla www.stopdia.fi. Samalla testillä selviää, sopisitko osallistumaan Stop Diabetes eli StopDia-tutkimukseen. Jo yli 15 000 ihmistä on tehnyt riskitestin tutkimuksen verkkosivuilla ja yli 3 400 heistä on kertonut olevansa kiinnostunut lähtemään mukaan tutkimukseen.

Tutkimukseen ehtii vielä mukaan. Tutkittavia etsitään vuoden 2017 ajan. Jos asut Päijät-Hämeessä, Pohjois-Savossa tai Etelä-Karjalassa ja sinulla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, voit olla sopiva osallistumaan.

”Tutkimukseen soveltuvat ja osallistumisesta kiinnostuneet henkilöt saavat ohjeet vastaanottoajan varaamiseksi hankkeen sivuilla. Alkumittaukset tehdään kotipaikkakunnan terveydenhuollossa”, kertoo StopDia-tutkimushankkeen koordinaattori Tanja Tilles-Tirkkonen.

Ryhmäohjaus ja nettisovellus elintapojen tukena

Terveellisillä elintavoilla voi sairastumisen useimmiten välttää. Osa tutkimukseen osallistuvista saa käyttöönsä elintapamuutosta tukevan kännykkä- ja nettisovelluksen ja osa pääsee lisäksi mukaan ryhmäohjaukseen. Kolmannes tutkittavista kuuluu vertailuryhmään ja he saavat sovelluksen käyttöönsä tutkimuksen päätyttyä. Ensimmäiset valmennukset ovat jo alkaneet.

Ryhmäohjaukseen osallistuvat kertovat, että tavoitteena on esimerkiksi säännöllisempi ateriarytmi. Ryhmään osallistuminen haastaa pitämään tavoitteista kiinni.

VTT:llä tutkimusta varten kehitetty Pienet teot -sovellus auttaa aloittamaan terveellisiä tapoja pienin askelin, ja tekemään niistä pysyviä. Pieni teko voi olla esimerkiksi kävelylenkki ystävän kanssa tai terveellisten eväiden teko välipalaksi. Omat pienet tekonsa voi valita niin, että ne ovat omaan arkeen sopivia.

”Kuulin ystävältäni hankkeesta, jossa tutkitaan tyypin 2 diabeteksen ehkäisyä. Innostuin heti, koska suvussani on riskiä. Äitini sairastui yllättäen. Itselläni on alaikäisiä lapsia. Haluan pysyä terveenä”, kertoo osallistuja.

Koska StopDia on tutkimus, tutkimukseen mukaan lähteneet arvotaan eri ryhmiin.

”Ensin minua harmitti, kun en päässytkään mukaan ryhmävalmennukseen. Olisi ollut mukava tavata muita. Käytän kuitenkin paljon tietokonetta, joten sovellus sopiikin minulle itse asiassa hyvin. Olen saanut siitä jo nyt konkreettista apua. Itsellä haasteena on ollut herkkujen napostelu”, sama osallistuja kertoo.

StopDia-tutkimushankkeen tavoitteena on rakentaa todistetusti kustannustehokas valtakunnallinen malli tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Tutkimus on Suomen Akatemian strategisen tutkimusneuvoston rahoittama. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopisto, toteuttamassa mukana ovat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja VTT. Tutkittavien tavoittamisessa ovat apuna monet kumppanit, kuten alueiden terveydenhuolto, apteekkeja, järjestöjä ja yrityksiä.

Katso, kuinka Jope Ruonansuun Sivupersoonalle kävi riskitestissä.

Päivitetty: 29.6.2017