Uimarin kannattaa aina arvioida silmämääräisesti uimavesi ennen pulahdusta, sillä levätilanne saattaa vaihdella nopeasti.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä siitepölymäisinä hippusina.

– Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon. Runsas sinilevämassa värjää veden vihertäväksi ja muistuttaa vihreää maalia tai kellanvihreää hernerokkaa veden pinnassa tai rannassa. Sinilevä haisee maamaiselta, homeiselta ja tunkkaiselta, kertoo terveydensuojeluinsinööri Suvi Ovaskainen.

Osa sinilevistä voi tuottaa myrkyllisiä aineita ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Uimista on aina syytä välttää, jos vedessä on havaittavissa runsaasti sinilevää.

Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää runsasleväiseen veteen leikkimään rantaveteen eikä uimaan.

 

Pesu uinnin jälkeen

Jos epäilee uineensa sinileväisessä vedessä, uinnin jälkeen on syytä peseytyä puhtaalla vedellä.

Sinileväistä vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä eikä löylyvetenä. Vettä ei ole suositeltavaa käyttää pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

Sinileväalueelta pyydetyn, puhtaalla vedellä pestyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää.

Monenlaisia oireita

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee.

– Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä, lääkehiiltä voi käyttää tarvittaessa. Myös lemmikkieläimille voi yrittää antaa lääkehiiltä.

Lämmin ja tyyni sää eivät lisää levää

– Levä nousee tyynellä säällä pintaan siinä vaiheessa, kun solut ovat jo niin vanhoja, etteivät niiden kaasurakkulat enää toimi ja ne eivät pysy enää pinnan alla. Tämä tapahtuu yleensä keski- ja loppukesällä. Tyynet hellesäät usein ajoittuvat samaan ajankohtaan. Tästä tulee harhakuvitelma, että lämmin sää saa sinilevän runsastumaan, sanoo Ovaskainen.

Levän voi havaita hyvin paljain silmin rannalla, kun tuuli on koonnut sen yhteen kohtaan. Sama määrä levää on kuitenkin ollut koko ajan järvessä huomaamattomasti, koska tuuli on sekoittanut levän veteen. Leväkasaumien esiintymistä on vaikea ennustaa ja hallita.

Uimarit voivat myös itse saastuttaa uimaveden

Uimista tulee välttää ripuli- ja oksennustaudin aikana.

– Esimerkiksi noroviruksen aiheuttaman ripuli- ja oksennustaudin saattaa saada nielemällä uimarin suoliston mikrobeilla saastunutta uimavettä. Norovirukset voivat levitä myös esimerkiksi WC-käynnin jälkeen huonon käsihygienian vuoksi.

Tartuntojen ehkäisemiseksi uimarannan peseytymis-, pukeutumis- ja WC-tilat on pidettävä siisteinä ja varustettuina käsisaippualla ja -pyyhkeillä, WC-paperilla ja roska-astialla. Uimareiden tulee huolehtia omasta hygieniastaan.

Vaipanvaihto pesuineen tulee tehdä muualla kuin uimavedessä esimerkiksi käyttämällä puhdistuspyyhkeitä.

Seuraa uimarannan ilmoitustaulua

Tutkimustulokset, toimintaohjeet ja uimarantaa ylläpitävän tahon ja terveydensuojeluviranomaisen yhteystiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta.

Jos epäilet saaneesi oireita tai sairastuneesi uimaveden välityksellä, ota yhteyttä ympäristöterveyskeskukseen terveysvalvonta@phhyky.fi tai 044 729 7902, 044 729 7475.

Päivitetty: 11.6.2019