Uimarannat tarkastetaan ja uimavedestä vedestä tutkitaan uimakauden aikana säännöllisesti kuukausittain sellaisten bakteerien pitoisuuksia, jotka osoittavat uimaveden ulosteperäistä saastumista. Samassa yhteydessä tehdään havaintoja myös sinilevien ja jätteiden esiintymistä.

Lämmin ja tyyni sää edistävät sinilevien kasvua

Uimarin kannattaa arvioida silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen uimaan menemistä.

Lämmin ja tyyni sää sekä hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia eli kukinnan, jonka esiintymistä on vaikea ennustaa ja hallita. Esiintyminen voi vaihdella nopeasti. Osa sinilevistä voi tuottaa myrkyllisiä aineita ja ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Uimista on aina syytä välttää, jos vedessä on havaittavissa runsaasti sinilevää.

Lapsia ja lemmikkieläimiä ei saa päästää runsasleväiseen veteen leikkimään rantaveteen eikä uimaan. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä eikä löylyvetenä. Vettä ole suositeltavaa käyttää pesu- tai tiskivetenä eikä syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Sinileväalueelta pyydetyn puhtaalla vedellä pestyn kalan lihaa voi syödä, mutta sisäelinten käyttöä pitää välttää.

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Sinilevä voi aiheuttaa allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.

Uimarit voivat myös itse saastuttaa uimaveden

Hyvälaatuinenkin uimavesi voi saastua, joskus jopa uimarannan käyttäjien oman toiminnan seurauksena. Esimerkiksi noroviruksen aiheuttaman ripuli- ja oksennustaudin saattaa saada nielemällä uimarin suoliston mikrobeilla saastunutta uimavettä uimisen aikana. Norovirukset voivat levitä uimarantaympäristössä myös esimerkiksi WC-käynnin jälkeen huonon käsihygienian seurauksena.

Uimarantaympäristöihin liittyvien epidemioiden ehkäiseminen edellyttää toimenpiteitä sekä uimarannan käyttäjiltä että uimarantojen ylläpitäjiltä. Uimarannan peseytymis-, pukeutumis- ja WC-tilat on pidettävä siisteinä ja varustettuina (käsisaippua ja -pyyhkeet, WC-paperia ja roska-astia). Uimareiden tulee huolehtia omasta hygieniastaan ja käyttää uimaranta-alueella olevia peseytymis- ja WC-tiloja. Vaipanvaihto pesuineen tulee tehdä muualla kuin uimavedessä esimerkiksi käyttämällä puhdistuspyyhkeitä. Uimareiden tulee välttää uimista ripuli- ja oksennustaudin aikana.

Seuraa uimarannan ilmoitustaululla olevia ohjeita

Uimarannan käyttäjien tulee seurata uimarannan ilmoitustaululta uimarantaa koskevaa tiedottamista ja toimia annettujen ohjeiden mukaisesti. Myös tutkimustulokset, uimarantaa ylläpitävän tahon ja terveydensuojeluviranomaisen yhteystiedot löytyvät uimarannan ilmoitustaululta. Jos epäilet saaneesi oireita tai sairastuneesi uimaveden välityksellä, ota yhteyttä ympäristöterveyskeskukseen terveysvalvonta@phhyky.fi tai 044 729 7902, 044 729 7475.

Lisätietoja:

terveydensuojeluinsinööreiltä Orimattila, Myrskylä, Pukkila, Heinola p. 050 406 5752,
Hollola, Kärkölä, Asikkala ja Padasjoki, p 044 729 7900, Sysmä, Hartola, p. 044 729 7786

Uimarantaluettelo

Päivitetty: 1.6.2018