Keuhkoahtaumatauti (COPD) on yleisin tupakointiin liittyvä sairaus. Se on etenevä, pitkäaikainen ja parantumaton sairaus. Nykyisin arvioidaan, että jopa 50 % tupakoitsijoista voi sairastua keuhkoahtaumatautiin jossain vaiheessa elämäänsä. Riski sairastua kasvaa huomattavasti 20 vuoden tupakoinnin jälkeen, mutta myös aiemmin on mahdollista sairastua tautiin. Osa potilaista sairastaa keuhkoahtaumatautia tietämättään.

  • Keuhkoahtaumataudin oireita ovat lisääntyvä yskä ja limannousu, josta usein puhutaan tupakkayskänä. Myös toistuvat hengitystieinfektiot sekä hengenahdistus rasituksen aikana kuuluvat taudin oireisiin. Alkuvaiheessa potilas ei välttämättä huomaa oireita tai tottuu niihin. Siksi aktiivinen taudista tiedottaminen ja tarvittava tutkimusten teko myös oireettomille on tärkeää, kertoo koulutusylilääkäri Leea Kallio Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Myös diagnoosin saaneiden tulisi käydä säännöllisesti seurantakäynneillä, sillä hoito on yksilöllistä.

Jos olet miettinyt tupakoinnin lopettamista, kauppakeskus Triossa sijaitseva terveyskioski auttaa ja kannustaa asiakkaitaan sekä antaa vikkejä tupakoinnin lopettamiseen. Teemapäivän aikana tupakoitsijat ja entiset tupakoitsijat voivat tulla terveyskioskille tekemään riskikartoituksen ja testaamaan keuhkojensa kunnon ilmaisella mikrospirometriapuhalluksella. Jo diagnoosin saaneilla on mahdollista tehdä CAT-testi, jonka avulla arvioidaan taudin oireita ja potilaan hyvinvointia yhdessä hoitajan kanssa. Tapahtumapaikalla saat myös tietoa itse taudista ja sen oireista.

Päivitetty: 21.9.2018